- Locatie
Gemeentehuis Barneveld, Ontvangstkamer(Oudbouw)
- Toelichting
-
Raadstafel Luchtkwaliteit en Geur
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Een raadstafel is een middel voor raadsleden om een informeel en open gesprek te voeren met diverse groepen en personen over tal van onderwerpen.
De fractie van de ChristenUnie heeft voorgesteld om een raadstafel te organiseren als informatief gesprek over milieunormen, in het bijzonder de (afstands)normen met betrekking tot de lucht- en geurkwaliteit. Hoe komen deze normen tot stand en hoe gaat de gemeente hier in de praktijk mee om?
Deelname aan het gesprek is behouden tot de genodigden. Naast één vertegenwoordiger per fractie zijn voor deze raadstafel de wethouder, ambtelijk experts en een aantal deskundigen uitgenodigd, waaronder vertegenwoordigers van de GGD.
Het raadstafelgesprek is openbaar maar wordt niet uitgezonden of opgenomen. -
2
De raadstafel is informerend van aard. Het doel is om meer inzicht te krijgen in het tot stand komen van (de GGD-)normen en in hoeverre je verantwoord van deze normen kunt afwijken. Daarnaast zal worden ingegaan op actuele ontwikkelingen, in het bijzonder wat mogelijk verdere beperkingen op het gebied van milieunormen betekenen voor het buitengebied van de gemeente Barneveld.
Raadsleden zullen samen met de wethouder en verschillende belanghebbenden in gesprek gaan over twee hoofdthema's:
1. Luchtkwaliteit
2. Geur
Beide thema's zullen worden ingeleid door deskundigen: wat zijn de normen; hoe komen deze normen tot stand en hoe wordt daarmee omgegaan.
Na de toelichting is ruimte voor vragen en een gesprek over de werking van de normen.
Daarna volgt het gesprek tussen de deelnemers over actuele ontwikkelingen en de toepassing van normen en GGD-adviezen.
Wat gebeurt er als we strengere normen toepassen dan de wet voorschrijft? Of, wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer de wettelijke normen zelf worden aangescherpt?Bijlagen
-
2.1
- Duiding van de normen rond luchtkwaliteit: Wat zijn de normen, hoe komen deze tot stand, hoe gaat de gemeente daar in de praktijk mee om?
- Duiding hoe WHO-advieswaarden en GGD-adviezen zich verhouden tot de wettelijke normen: streven naar gezondheidswinst.
-
2.2
- Duiding van de normen rond geur: Wat zijn de normen, hoe komen deze tot stand, hoe gaat de gemeente daar in de praktijk mee om?
- Duiding van de consequenties voor ons geurbeleid van nieuw onderzoek naar de hinderbeleving van geur en van recentelijke gerechtelijke uitspraken.
Bijlagen
-
3
Na het gesprek is er wellicht behoefte om te spreken over een eventueel vervolg.
Is er behoefte aan een vervolg met betrekking tot dit onderwerp en wat zou hier dan het doel van moeten zijn?
Wat is de meest passende en meest effectieve manier om dit vervolg vorm te geven? -
4Afsluiting