- Locatie
bedrijfsrestaurant - gemeentehuis
- Voorzitter
- Mevrouw E. de Man
- Toelichting
-
Het doel van de raadstafel is om meer zicht te krijgen op het fenomeen netcongestie, de verschillende uitdagingen en de omvang hiervan en wellicht zelfs tot (deel)oplossingen te komen om de problemen voor de toekomst te voorkomen of te verminderen.
Agendapunten
-
1
Een raadstafel is een middel voor raadsleden om een informeel en open gesprek te voeren met diverse groepen en personen over tal van onderwerpen.
Naar aanleiding van het gesprek over netcongestie in de commissie Samenleving van 24 januari j.l. heeft de fractie van de SGP voorgesteld om verder over dit onderwerp te spreken in een raadstafel. Het gesprek is openbaar maar zal niet worden opgenomen of live worden uitgezonden.
Voor het gesprek over netcongestie zijn diverse belanghebbenden en deskundigen uitgenodigd.
-
2
In de commissie Samenleving van 24 januari is gesproken over de urgentie en de gevolgen van netcongestie. Het gesprek in de commissie vormde aanleiding voor de fractie van de SGP om de Agendacommissie te verzoeken een raadstafel te organiseren over dit onderwerp. De fractie beschrijft netcongestie als 'een ingewikkeld probleem met vele facetten en belanghebbenden' en acht het waardevol om hier een uitgebreid gesprek te voeren.
Het doel van het gesprek is om meer zicht te krijgen op de opgaven rond netcongestie en wellicht zelfs om tot oplossingen te komen voor de problemen van nu en het voorkomen van problemen in de toekomst.
Raadsleden gaan samen met verschillende belanghebbenden en deskundigen in gesprek over drie thema's die elkaar logischerwijs opvolgen:
1. Netcongestie: context en uitdagingen
2. Oplossingen en kansen
3. Rol van de gemeente(raad)
Elk van de drie thema's wordt ingeleid door één of een aantal uitgenodigde deskundige(n) of belanghebbende(n). Vervolgens kunnen vragen gesteld worden en kan het gesprek plaatsvinden. Het raadsmemo afkomstig van het college van B&W 'Eerste conclusies impact en aanpak netcongestie' dient (onder meer) als input voor het raadstafelgesprek.
Per thema zijn op deze agenda een aantal vragen opgenomen om een idee te geven van vragen die bij dit thema gesteld zouden kunnen worden.
Aan het einde van de avond is er ruimte om te spreken over een eventueel vervolg van het raadstafelgesprek.Bijlagen
-
2.1
Voorbeelden van vragen die aan bod zouden kunnen komen:
1. Wat is netcongestie en hoe is het net vol geraakt?
2. Wat maakt netcongestie zo'n complex probleem? (pockets, uitgestrekt en onderlinge verbonden netwerk)
3. Een groeiende gemeente leidt tot een groeiende energievraag. Houden beperkingen op het net in dat de groei(ambities) van de gemeente ook wordt beperkt?
4. Hebben de beperkingen van het net consequenties voor de duurzaamheidsambities van de gemeente?
5. Wat houdt 'fase I' van netcongestie (aanvraag grootverbruik op wachtrij) in en wat betekend het wanneer de provincie Gelderland (Barneveld) terechtkomt in fase II (laagverbruik in wachtrij)? -
2.2
Voorbeelden van vragen die aan bod zouden kunnen komen::
1. Biedt netcongestie naast uitdagingen wellicht ook kansen? Hoe zouden deze kunnen worden benut?
2. Hoe en met welke partners werkt de gemeente samen om problemen te voorkomen en op te lossen?
3. Zijn er innovatieve en creatieve oplossingen die (nog niet volledig) worden benut? SEH, warmtetransitie, verduurzamen, et cetera. -
2.3
Voorbeelden van vragen die aan bod zouden kunnen komen:
1. Wat hebben belanghebbenden en betrokkenen nodig van de gemeente?
2. Moeten raadsleden nu al actief rekening houden met netcongestie in afwegingen die zij moeten maken over bijvoorbeeld ruimtelijke ontwikkelingen of bepaalde kaders (ambities/visies)?
3. Welke mogelijkheden hebben raadsleden om bij te sturen? -
3
Na een gesprek over de uitdagingen, oplossingen en de rol van de gemeente is er wellicht behoefte om afspraken te maken over het vervolg.
Is er behoefte aan een vervolg en wat zou hier het doel van moeten zijn?
Wat is de meest passende en meest effectieve manier om dit vervolg vorm te geven? -
4Afsluiting